2018. december 10., Judit napja
Legyen ez a kezdőlapom!  

Erkölcs és mágia

Ha a mágia oktatásáról esik szó, akkor mindig felmerül az erkölcsi háttér létének fontossága. Tanítók, bölcsek ősidőktől kezdve figyelmeztetnek rá, milyen fontos, hogy csak a megfelelő tanítvány kezébe kerüljenek olyan mágikus eszközök, melyekkel a világra hatással lehet lenni.

Boncoljuk csak szét ezt a kérdést!
Az erkölcs általában egy olyan rendszer, amely segít eligazodni a jó és a rossz, a helyes és a helytelen útvesztőin. Erkölcsi rendszerünkre befolyással van a kor szelleme, a megszokások, a vallások irányelvei és az egyén szabadságra törekvése. Ezek bonyolult keveréke, - mely igazodik és változik a személyiségnek megfelelően - alkotja azon szabályok összességét, melyekkel rendszerint megalapozzuk döntéseinket. Ilyenkor ezeket a sablonokat használjuk, kímélve ezzel gondolkodási kapacitásunkat. Ha erkölcsünk szerint nem helytelen mondjuk egy légy megölése, akkor ezt nem gondoljuk át minden egyes alkalommal, hanem ösztönből odacsapunk annak a piszok légynek. A világ más tájain meg pont nem csapnak oda, mert az erkölcsi hátterük mást diktál.

De nem csak ilyen nagy viszonylatokban térnek el az erkölcsi normák. Talán a legközelebbi barátunknak nem jelent bűnt az, ha elcsen valamit a munkahelyéről, hiszen ezt szokta meg. A szülei és a kollegái is így élnek, számára ez a természetes. Nekünk meg évekig lehet egy radír hazavitele miatt bűntudatunk, pedig véletlen tettük csak el.

Nos nézzük a jó és a rossz megfogalmazását. Biztos Ön is megfutotta már a maga körét ebben a kérdésben és kikötött egy világos ponton. De ez a valóságnak csak egy szűk szelete és ahogy bizonyára tapasztalta, nem mindig igaz a mostani megítélése sem. Ez bizonyítja azt, hogy még mindig nem tudja, mi a rossz és a jó helyes látásmódja. A helyes látásmód ugyanis nem is különbözteti meg ezeket, sőt, egyáltalán nem különböztet meg semmit sem! Vagyis ha arra a kérdésemre szeretnék tökéletes választ kapni, hogy:
- Hogyan lehet a mágiát jóra használni? vagy
- Mi a fekete mágia?
akkor már a kérdésem eleve hibás és magával vonja a hibás választ is.

Teljesen felesleges hát ezen filozófálni, keresni az üdvözítő utat. Ha így teszünk, akkor már meg is találtuk azt! Mert aki jóra és/vagy rosszra használja a mágiát, vagy felmerül benne ennek problematikája, az még a kettősségben keresi a megoldást. Aki viszont felismeri ennek kilátástalanságát, az "csak" használója marad a tetteknek - immár kötődés nélkül. Hiszen tetteinket általában valamilyen szándékkal hajtjuk végre, függve ez által a végeredmény milyenségétől. Örülünk ha sikerül, szomorúak leszünk ha kudarcba fullad. Megszabadulva azonban a jóra vágyástól, céltalanná válhat a cselekvés és beáll a "nem cselekvő cselekvés" állapota. Ebben viszont teljesen mindegy, hogy tettünk eszköze egy lapát vagy egy mágikus formula.

Az erkölcs béklyóit így lehántva, el lehet jutni a tökéletes cselekvés állapotába, ahol már képtelenség hibázni. India bölcsességének kivonata, a Mahábárata című eposz is ezt a kérdést boncolgatja és átadja az Isteni tanítást a Bhagavad Gítában. Emberi gondolkodás számára ez megérthetetlen, csak a belső átéléssel bizonyosodhatunk meg róla.

S.a.