2018. december 10., Judit napja
Legyen ez a kezdőlapom!  

Keressük új otthonunkat a Feng Shui segítségével!

Az új otthon vásárlásakor mindannyian szeretnénk megtalálni az ideális ár - érték egyensúlyt és sok más elvárást is támasztunk leendő lakhelyünkkel szemben. Ne feledkezzünk meg a chi-ről, vagyis a jótékony életenergiáról sem, ami egyes helyeken megtalálható, máshol azonban nem. Az alábbiakban megismertetem Önöket néhány olyan szemponttal, melyeket a Feng Shui szerint érdemes figyelembe venni az új otthon kiválasztásánál:

Kerüljük az olyan épületeket, melyek egy T vagy Y alakú útkereszteződés metszésénél állnak. Az ilyen alakú útkereszteződések a káros hatású chi-t a kereszteződésben álló épületre vezetik. Ez különösen akkor igaz, ha a főbejárat a kereszteződésre néz. Amint az autók a főbejárat felé haladnak, nagy mennyiségű káros energiát hoznak magukkal. Éjszaka a helyzet még súlyosabb, mivel az autók fényszórói az autók elejét, úgymond, egy nagy ragadozó allathoz hasonlo jelensegge alakitjak at.

Ha valaki egy ilyen kedvezőtlen elhelyezkedésű házban lakik, azaz egy T vagy Y alakú útkereszteződés metszésében, számára a legjobb megoldás egy sor fát ültetni az út és a főbejárat közé. A fák felfogják a káros energiát, ami egyébként a főbejárat ajtajára irányulna. Amennyiben egy vagy két fa kipusztul, újat kell helyettük ültetni, amilyen hamar csak lehetséges.

Ne válasszunk olyan épületet sem, melynek főbejárata előtt ágyúk, katonaszobrok (pl. lovas hadvezér) állnak. Ezeket agresszív szimbólumoknak tekinthetjük, melyek káros energiát vonzanak a házra. Mint az Y ill. T alakú kereszteződés esetében, a legjobb megoldás itt is egy kis fasor. Nehézséget jelenthet, ha a szobor nagyon magas, vagy túl közel van a házhoz, így nincs lehetőség arra, hogy elég nagy fák nőhessenek, melyek eltakarnák a szobrot a ház felől.Akkor a megoldásnal kreatív fantáziánkat kell használnunk.

Kerüljük a felüljárók, viaduktok közelségét. Mint az előbbiekben említett katonai szimbólumok, ezek az építmények is káros energiákat vezetnek a ház felé. A méretükből adódó különbség miatt azonban, sokkal többet szállítanak az előbb említett káros energiából. Az építmény méretétől függően ez a hatás akár egy kilométeres körzetre is kiterjedhet, mely esetben annál veszélyesebbnek számít egy hely, minél közelebb van a felüljáróhoz, viadukthoz.

A felüljáróknak vagy viaduktoknak három fajtáját különböztetjük meg. Az egyik valójában hasznosnak mondható. Ez a típus elkanyarodik, amint a házhoz közelít és valósággal körülöleli az épületet. Védelmi vonalnak tekinthető,mely eltávolítja a káros energiákat a háztól. Amikor a felüljáró az utcát átszelve kanyarodik el úgy, hogy a kanyarulat domború fele esik a ház felé, az rendkívül káros, ellenséges energiát küld az épületre. A harmadik típus az egyenes vonalú megközelítés,mely szintén károsnak mondható. A kínai gondolkodásmód szerint, ez az alak egy hatalmas késre vagy húsvágóra emlékeztet, ami a ház felé sújt. Az ilyen helyzetekre is kínál a Feng Shui megoldást, de ez adott esetben költséges és nehezen kivitelezhető lehet. Ezért azt mondhatjuk, hogy a legjobb elkerülni az ilyen helyzetben álló épületeket.

Ne válasszunk zsákutca végében álló házat. Az ilyen elhelyezkedés az összes eddig említett példával ellenkező problémát jelent. Nem házra irányuló káros energia okozza a gondot,hanem az a furcsa helyzet,hogy a zsákutca végében nincs elég aktív energia. Az itt végbemenő kevés mozgás következtében, az energia megreked, elveszti egészséges, hasznos rezgéseit.

Ne lakjunk temető, rendőrség, börtön vagy kórház közelében. Mindezen létesítmények lassú vagy stagnáló energiával rendelkeznek, a zsákutcával ellentétben azonban, ez a fajta energia sokkal károsabb hatású. Egy ilyen helyzetben álló épület esetében is több megoldás létezik. A legáltalánosabban alkalmazott módszer, amikor a nem kívánt építménnyel szembenéző házoldalt pirosra festik.

A vágóhidak az állatok lemészárlását jelenítik meg,így ilyen helyek szomszédságában sem szerencsés lakni. A taoista gondolkodásnak megfelelően, a Feng Shui szerint ,az élet minden formája ugyanazon univerzális életenergián (chi) osztozik, legyen szó emberről, állatról rovarról vagy növényről. Így aztán, ebben a tekintetben, minden teremtmény kapcsolatban áll egymással. Az épület energiái hatni fognak ránk,ezért a már említett fák ültetése kínálkozik kedvező megoldásnak ebben a helyzetben.

Kerüljük az olyan épületeket, melyeken túl sok az üveg (ablak és/vagy ajtó), és túl kevés a tömör fal. Ezek az épületek nem képesek megtartani a hasznos energiákat. A Feng Shui az üveget nem tekinti szilárd anyagnak. Ugyanúgy kezeli, mint a nyitott ajtót. A hasznos energia bejut ugyan a házba - de azon nyomban távozik is. Ilyen problémára megoldás lehet növények elhelyezése az ablakok elé illetve mintás függönyök,ablakdíszek alkalmazása.

Kerüljük a szokatlan formájú házakat. Az ideális feng shui forma a négyzet vagy téglalap. Minden háziasszony, aki már foglalkozott lakása csinosításával, tudja, hogy a hagyományos alakú szobákat sokkal egyszerűbben és könnyebben is lehet berendezni, átalakítani. A Feng Shui-nak sok olyan szabálya van, melyeket könnyebb megvalósítani egy négyszög vagy téglalap alapú házban. Ha tehát van rá lehetőségünk, egy ilyen, szép és egyszerű alaprajzú házat válasszunk.

Soha ne válasszunk hegytetőn álló házat. Ha például megpróbálnánk növényt ültetni egy hegytetőre, ahol a szélmozgás is erős, az eső és a hó kimosná a magokat, a palántákat. A Feng Shui szerint ehhez hasonlóan folyna el a jó szerencsénk és kerülne testi-lelki jólétünk veszélybe egy ilyen helyen álló házban.

Ennek az ellenkezője, a hegy lábánál álló ház,mely szintén nem sokkal kedvezőbb. Sokkal.Egy völgy alján élni azt jelenti, hogy igen nehezen fogunk a szerencsével és kedvező lehetőségekkel bármilyen formában is találkozni.

A hegyoldalban álló ház kínálkozik a legkedvezőbb megoldásnak. Az épületnek - akár egy társasházról, akár egy különálló házról van szó - szorosan a hegyoldalhoz kell simulnia. Tanácsos, ha a főbejárat a hegyről lefelé néz, míg a ház hátsó fala közel van a hegyoldalhoz. A fénynek és a sötétségnek egyenlő mértékben kell jelen lennie a nap, de az év folyamán is.

Ha Budapesten lakunk, a fentiek nem jelentik azt, hogy csak a budai hegyekben találhatunk a Feng Shui szempontjainak megfelelő házakat. A Feng Shui szerint például, egy folyó is fontos szerepet játszik, ha a ház előtt folyik el. Sok egyéb más feltétel is van még amit figyelembe kell vennünk, de ha ennél (az egyszerűsített) példánál maradunk, ami a Duna szerepét illeti, kedvező (ha úgy tetszik szerencsés) helyet Pesten és Budán egyaránt találhatunk.

Jelen cikk csak egy igen rövid, meglehet felszínes, áttekintése azoknak a tényezőknek, melyeket a Feng Shui szerint figyelembe kell vennünk egy ház vagy lakás kiválasztásánál. Sok más szempontot is közerjáttszik az új otthon keresésénél, különösen ha tekintetbe vesszük a családtagok különböző igényeit.

Victoria Hill
Feng Shui Magazin