2018. december 10., Judit napja
Legyen ez a kezdőlapom!  

A Reiki fokozatai

 

A Reikinek hagyományosan 3 fokozata van, 1-es, 2-es és mesteri.
Az 1. szint bemutatja a Reiki mibenlétét, történetét, és megtanít az alap kezelésekre. Találkoztam már Reiki 1-esekkel, akik azt állították magukról, hogy ők már Reiki gyógyítók. Nos, nem akarom kétségbevonni ezt az állítást, de az 1-es még csak alapfokozat. Úgy gondolom, a gyógyításhoz minimum 2-es szinttel kell rendelkezni, de a mester energiatöbblete sem felesleges. Mint minden szinten, az 1-esen is van beavatás, melynek során megnyitjuk az energiatest gyógyító csatornáját, ennek révén bárki alkaalmassá válik a kezelésekre. Itt szeretném eloszlatni a tévhitet, amely szerint a Reiki használatához különleges képességekre van szükség. Reiki gyógyító bárkiből lehet. A tanítványok általában az 1. szint beavatása után lepődnek meg, hogy addig hideg kezük alatt valósággal felforr a kezelt személy teste, és érzik, amint a rajtuk átfolyó energia átáramlik a másik emberbe. Ezt a beavatást egy 21 napos megtisztulási időszak követi. Ennek során javulhat intuíciónk, erősödhet áloméletünk.

A 2-es fokozat érdekes újdonságokat nyújt. Három szimbólum kerül átadásra, melyből az első segítségével sokkal hatékonyabbá válhat a kezelés. A második szimbólum a pszichoszomatikus betegségek gyógyítását segíti, használatával hatással tudunk lenni a kezelt ember tudattalanjára. A harmadik szimbólum a távgyógyítást teszi lehetővé. Így térben és időben is tudunk energiát küldeni bárkinek bárhova, bármikorra (természetesen az időben csak előre van értelme, hisz a múlt már megtörtént). A tradícionális irányzatoknál további szimbólumok is átadásra kerülnek. A beavatásnál a tanulót a tanult szimbólumokra avatják be, ettől kezdve tudja azokat használni. Rezgésszint emelés is történik ekkor, a beavatott energiaszintje ismét megnövekszik.

A tradícionális irányzaton belül a mesteri fokozatot csak évekkel később lehet elsajátítani, és ezzel akár tanítani is lehet. A RAI-n belül ez annyiban módosul, hogy különbontották mesteri és mester/tanári fokozatra, és csak a tanárival lehet a Reikit oktatni. Az ERO mesterei azonnal megkezdhetik az első szint tanítását, hogy ezáltal is közelebb kerülhessenek a Reiki energiájához. Az a mester, aki bizonyítja rátermettségét, megkapja a második szint tanításának jogát is. A mesteri szint az első két szint anyagából letett vizsgával kezdődik. Aki erről számot ad, ekkor ismerheti meg a mesterszimbólumot, melynek használatával hatalmas energianövekedés érhető el. A mesteri beavatás jelentős lehet a tanuló életében, hiszen ekkor más spirituálisan is jelentős fejlődés figyelhető meg a beavatott életében. A mesteri szint elérésekor a mester élete elindul, jelentős változások történnek benne, és megfigyelhető a Reiki immár tudatos alkalmazása és megélése is.

Rusznyák Gábor
Reiki mester/tanár