2018. december 10., Judit napja
Legyen ez a kezdőlapom!  

A reiki története

 

Valaha Tibetben már használták ezt a gyógyító technikát, azonban elveszett ez a tudás. A 19. század végén Japánban, Kyotoban dr. Usui Mikao (Usui a vezetékneve) fedezte fel újra a módszert, egy buddhista kolostor mélyén. Ott azonban csak a Reiki szimbólumait találta meg a szanszkrit nyelvű iratokban, ezért a hagyományos módszert választotta, meditáció útján eljutni a szimbó-lumok jelentéséig. Felment tehát a Kuriyama hegyre, hogy ott meditáljon. 21 napot töltött ott A 21. napon megvilágosodott előtte a szimbólumok haszná-lata, és az Univerzum energiája által megkapta Reiki mesteri beavatását. Felismerte az Univerzum energiájának erejét, és a Reiki gyógyítás jelentőségét.

Lefelé menet a hegyről megbotlott, beütötte a lábát egy kőbe, és az elkezdett vérezni. Ösztönösen, mint minden ember a sebre tette kezét, amely ettől kevésbé fájt, és látványosan elkezdett gyógyulni. Évszázadok óta ez volt az első Reiki gyógyítás.

Kyotóban elkezdett a szegénynegyedben gyógyítani, ingyen végezve tevékenységét. Páciensei azonban nem becsülték meg, amit kaptak, mivel nem adtak érte semmit. Folytatták egészségtelen életmódjukat, és így újra megbetegedtek. Usui felismerte, hogy az energia-megmaradás törvényének a gyógyításban is működnie kell, a betegek csak akkor becsülik a kezelést, és csakis akkor gyógyulnak meg, ha nem ingyen kapják. Napjainkban a pénz az általános csereeszköz, de ha a páciens nem tud fizetni, akkor olyat kell kérni tőle, amit adni tud érte. Ha számára néhány tojás megfelelő fizetőeszköz, azt is el lehet fogadni. Természetesen szeretteinktől nem fogadunk el semmit, bár ez sem igaz tökéletesen. Hiszen tőlük kapjuk a legértékesebb energiát, szívük szeretetét.

Usui azt is felismerte, hogy a Reikit nem elég gyógyításra használni, tanítani is kell, mert csak ez által élheti meg igazán mind a mester, mind a páciens. A Reikit pedig érteni és élni kell. Elkezdte tanítani a Reikit, de kézpozíciók nélkül, hiszen a Reiki intelligens energia, megtalálja az utat a szervezeten belül, hogy a leghasznosabb módon segítse a gyógyulást. Usui megalapította az Usui Reiki Rioho Gakkai-t, az Usui Reiki Gyógyító Tár-saságot.

A történet folytatása innen eltérő, minden irányzat mást tanít. A tradicionális hagyomány szerint Hayashit bízta meg Usui a nagymesteri teendőkkel, ugyanakkor a japánban ma is működő Társaság ezt nem ismeri el. Hayashi gyógyító központot hozott létre Kyotoban, ahol éjjel-nappal gyógyították a rászoruló betegeket.

Hawaiin élt ekkoriban a japán származású Hawayo Takata, aki rákos beteg lett. Megérzéseire hallgatva elment Japánba, hogy ott gyógyíttassa magát. Mikor készült az operációra, egy belső hang azt mondta, ne engedje meg-műttetni magát, hanem menjen el Hayashi központjába. Itt meggyógyult, be-avatást nyert a Reikibe, és sokáig ő maga is itt dolgozott. Később elhagyta Japánt, és hazautazott Hawaiiba. Unokájának, Phyllis Lei Furumotonak adta át a nagymesteri címet, aki ezt nem fogadta el, túl nagynak érezve a nagy-mesteri pozícióval járó felelősséget. Takata ekkor Barbara Weber-Ray-t ne-vezte ki nagymesterré. Nem sokkal ezután Furumoto kisasszony meggondolta magát, és mégis elfogadta a nagymesterséget. Láthatjuk, hogy ismét kettészakadt a Reiki. Furumoto napjainkban is a Reiki Alliance, a Tradicionális Reiki nagymestere, míg Weber-Ray az A.I.R.A. nevű irányzat nagymestere lett.

1991-ben Eckhard Strohm, aki addig a tradicionális irányzatban tanult, meg-alakította a R.A.I.-t, a Reiki Association International-t. 2000 körül újabb önállósági törekvések kaptak szárnyra, ekkoriban alakult a Független Reikimesterek Szövetsége, az European Reiki Association Olaszországban, a Kohari néven futó irányzat Magyarországon. Mindegyik irányzat a Reikit tanítja, a Reiki energiájával dolgozik, mégsem ismerik el a többi irányzat létjogosultságát.

2005. február 19.-én 7 mester részvételével megalakult az E.R.O., az European Reiki Organisation, mely céljai közé tűzte az irányzatok közötti acsarkodás megszüntetését sorai között. Épp ezért elfogadja bármely Reiki irányzat beavatását és oklevelét, és lehetővé teszi a máshonnan érkező tanulók további képzését. Mivel már Usui felismerte, hogy a Reikit csak gyógyít-va és tanítva lehet élni, a Reiki tanítását nem köti drága és felesleges tanári tanfolyamokhoz, hanem mesterei azonnal megkezdhetik az első szint tanítását, hogy ezáltal is közelebb kerülhessenek a Reiki energiájához. Az a mester, aki bizonyítja rátermettségét, megkapja a második szint tanításának jogát is.