2018. december 10., Judit napja
Legyen ez a kezdőlapom!  

Asztrológia

Az asztrológia több évezredes tudomány. Kezdetét nem tudjuk megállapítani, mindenki más időpontra teszi az első ezzel foglalkozó leletek korát. Amit biztosan tudunk, hogy az ókorban, 2-3 ezer évvel ezelőtt már létezett, és a "csillagjóslás" az ókori Egyiptomban és Babilonban elfogadott tudomány volt. Az egyistenhit terjedésével használatát betiltani próbálták, a zsidóknál már az ókorban is tilos volt művelése. Mégis akadtak, akik ennek fittyet hányva művelték az asztrológiát, erről tanúskodik a Kabbala első, több mint 2 ezer éves könyve, a Szefer Jecira, amelynek lényegi részét az asztrológiai elemek, a héber ABC, és a testrészek analógiája alkotja. A középkor katolikus hitrendszere egyenesen üldözte az asztrológusokat, nem egy végezte közülük az egyház máglyáin, vagy vonta vissza tételeit.

Az asztrológia bizonyíthatóan az ember génállományát tükrözi, amiről már tudjuk, hogy magában foglalja az ember teljes személyiségrajzát, valamint élete eseményeit is jelezheti előre. Sajnos ehhez a bizonyításhoz szükséges lenne egy genetikus közreműködése is. Tudjuk, hogy a génekből megállapíthatóak bizonyos betegségek hajlama, ugyanez igaz az asztrológiára is. Találkoztam már olyan genetikussal, aki végighallgatva ezt az elméletet, elmondta, hogy elvben igaz is lehet, de szakmai hírnevét kockáztatja az a genetikus, aki egy ilyen bizonyítási kísérletben részt venne. Az én álláspontom az, hogy Nobel díjat kapna, megosztva az asztrológussal, ha sikerül mindezt bebizonyítani.

Asztrológia és asztronómia

Az asztronómia a csillagászat tudományát jelenti. A csillagászok azok, akik kiszámolják számunkra az égitestek adatait. Az ókorban és a középkorban a két tudomány elválaszthatatlan volt egymástól, míg napjainkban a csillagászok jelentős része elhatárolódik az asztrológiától. Érdekes, hogy ugyanakkor a bolygók helyzetét ők is az általunk használt csillagjegyeken belül adják meg.

Mit jelent a horoszkóp?

A horoszkóp a görög hora scopein, órát nézni kifejezésből származik. A horoszkóp tehát egy óra, melyből kiolvasható a tulajdonosa jellemrajza, személyisége, és sorsának, életének alakulása. Gondolj csak bele! A kezeden is van egy óra (vagy ha nem, hát a polcodon), az is mutatja az időt. Attól, hogy a Te órád most éppen 14:33-at mutat, még nem biztos, hogy annyi az idő. Az én órám ugyanis most épp 14:32-t mér. Nem alakítja az időt az órád, hanem mutatja. Óriási különbség! Ugyanígy dolgozik az asztrológia is. Nem azért vagy harcias, mert Kos jegyben születtél! És nem azért vagy gondoskodó, mert mondjuk Rák jegyben állt a Mars, mikor világra jöttél! Ezek a jelenségek mindössze mutatják, hogy az éppen világra jövő emberke nagyjából ilyen személyiségelemekkel fog bírni.

Hogyan alakult ki az asztrológia?

Az ember azóta kutatja félelemmel vegyes kíváncsisággal az eget, mióta csak létezik. Hogy egyszerűbb legyen tájékozódása, egymáshoz közel látszó (a valóságban akár több millió fényévnyire lévő) csillagokat összekötött, és elnevezte őket alakjukról. Ilyen módon rengeteg csillagkép jelent meg az emberiség tudatában. Később azt is megfigyelte, hogy a Nap, - amelyről régebben azt hitték, a Föld körül kering - mindig ugyanazon a pályán mozog, az úgynevezett Ekliptikán. És arra is felfigyeltek, hogy az Ekliptikán 12 csillagkép helyezkedik el. Rögtön fel is osztották 12 egyenlő részre, és a bennük elhelyezkedő csillagképről elnevezték a csillagjegyeket. Tehát a kettő nem ugyanaz! Később megfigyelték, hogy az égitestek (Nap, Hold, és a bolygók) bizonyos viselkedéstípusokat jelenítenek meg. Majd arra is rá kellett jöjjenek, hogy ezek a viselkedéstípusok minden embernél aszerint módosulnak, hogy születésük pillanatában az adott égitest melyik jegyben tartózkodott. Természetesen tovább kutattak, így napjainkra az asztrológia már igen összetett tudománnyá vált, de erre még majd rá fogsz jönni...

Heti horoszkóp
Ingyen horoszkóp
Holdnaptár
Kelta horoszkóp
Efemeridák
Plútó a mérlegben - a szingli generáció
A rejtett aszcendens
A Mars szerepe a horoszkópban
A párkapcsolati horoszkóp