2018. december 10., Judit napja
Legyen ez a kezdőlapom!  

Kabbala

 

A Kabbala a zsidók misztikus tudását tartalmazza. Azt a tudást, melyből hosszú időn keresztül szinte kizárólagosan táplálkozhatott a nyugati mágia, azt a tudást, melyet Mózes, mint az utolsó egyiptomi, és mint az első zsidó beavatott magával vitt hosszú vándorútjára, hogy azután népe szóbeli tanként vigye tovább Egyiptom és Atlantisz ősi tudását.

A zsidóság érdekes módon vitte tovább Mózes tanait. Mózes életében a Tízparancsolat létezett csak leírva, később leírták életének történetét, és az általa adott parancsolatokat. A többi tant szóban adták tovább apáról fiúra. Később, a babiloni fogság idejében írták le azokat a Tóra magyarázatokat, melyek eddigre megértek a közlésre Talmud néven. Két Talmud keletkezett így: a jeruzsálemi és a Babiloni.

A Kabbala több könyvből áll, és sok-sok zsidó misztikus bölcsességét tartalmazza. Első, i.sz. első évszázadban keletkezett legrégebbi könyve a Széfer Jecira, az Alakítás Könyve, mely alig több 300 betűnél, mégis ez tartalmazza az egésznek a bölcsességét, hasonlóan a Tabula Smaragdinához. A későbbi könyvek közül a legnagyobb jelentőségű a Zóhár, a Ragyogás Könyve, mely a Kabbala és a Tóra összefüggéseit magyarázza meg.

A Kabbala megértéséhez elengedhetetlen a zsidó élet szabályainak, micváinak ismerete, ahogy ezt az írásokban is látni fogjuk. Mindazonáltal szeretnénk megismertetni mindenkivel az alapjait, hogy betekintést lehessen nyerni. Akit a téma megérint, mindenképpen érdemes elolvasni a Tórát (Mózes 5 könyvét), és megismerni a zsidó élet szokásait.

Letölthető könyvek:

Széfer Jecira (héber)
Zóhár, a Ragyogás Könyve
Mózes 1. könyve
Mózes 2. könyve
Mózes 3. könyve
Mózes 4. könyve
Mózes 5. könyve

Rusznyák Gábor