2018. december 10., Judit napja
Legyen ez a kezdőlapom!  

A világhálón Utazás az oktatás körül

 " A csillagok apró lyukak az éjszaka fekete függönyén - (mondta mama) - és ha már nem leszek itt, azokon át nézek vissza"
(részlet egy filmből)

Gondold csak el: minden most tanuló és gyakorló grafológus egy ilyen apró csillag lehet a grafológia egén. Végül is nem az a fontos, hogy visszanézünk-e vagy sem, hanem az, hogy hagyjunk örökül valamit. Ma, holnap, és jövőre is. Gyere hát velem egy több állomásos virtuális utazásra. Nézzünk körül egy kicsit saját házunk táján, majd fedezzük fel együtt, hogyan is válnak kukucskáló csillagokká a tőlünk távolabb élő hasonló érdeklődésűek?

A számítógép szinte elválaszthatatlan része lett életünknek. Lassan Európába is betoppanunk. Tudunk-e majd a táguló világban is jól segíteni grafológusként mindazzal, amit tanultunk? Még van időnk – nézzük hát együtt – jól van-e minden, vagy jöhet még egy kis plusz?

Nigel Bradley neve ismerősen csenghet számodra. Habár ő maga nem grafológus, de tudományunk elkötelezett híve. Második alkalommal rendezett nagy sikerű Nemzetközi Virtuális Grafológiai Konferenciát 2001. novemberében. A világ számos országából vettünk részt otthoni forgószékünkben üldögélve a csevegésben, olvastuk neves grafológusok bemutató előadásait. Az első konferencián még csak 1 magyar résztvevő volt, a mostani már 9 magyarnak jelentett több héten át új tudást, szövődő szakmai barátságokat. 2002-ben is lesz Konferencia. Ha a grafológiát igazán magadénak érzed, jelentkezz már most. Nigel célja, hogy a grafológia iránt érdeklődőket közel hozza egymáshoz. Gyűjti és gondozza azt a listát, ahol a neves, grafológiát oktató intézmények megtalálhatók, hogy bárki hozzáférhessen.

Készséggel járult hozzá, hogy adatait megismertessem Veletek is. Hamarosan "személyesen" is felkereshetitek őt a Grafológiai Intézet honlapján keresztül. Érdemes.

A világban a grafológiát "személyes tréning" vagy "távoktatásos tréning" formájában oktatják. Tudod ugye, hogy a Grafológiai Intézet oktatói már Magyarországon is lehetővé teszik a távoktatásos tanulást? Ismered az ELO-tananyagot? Mi a véleményed róla? A világban a "személyes tréning" tantermi, vagy face-to-face formában működik. Az árak változóak. (Például az International Graphological Association U.K. teljes képzése 700 Ł-ba kerül.) Vannak ugyanakkor 1 napos programok is. De a grafológus-társadalom egyetért abban, hogy legalább 3 év (több, mint 240 óra) képzés szükségeltetik. Néhány helyen már egyetemi szinten is helyt kapott a grafológia. A legelismertebb diplomákat/okleveleket kiadók: Societé Francaise de Graphologie (Paris), Universities of Urbino and Lumsa (Róma), s hozzájuk csatlakozik az Emerson University College, Buenos Aires.

Nigel adataiban (a 60 felsorolt képzőhelyből) mindössze 1 országot, Argentínát fedeztem fel, ahol mindkét forma adott. Tudod milyen kicsi a világ? Egyik legnevesebb (már nem élő) grafológusuk, dr. Amado J. Ballandras édesanyja magyar volt. Professor Julio Cavalli – az Emerson igazgatója – ígéretet tett nekem, hogy juttat számunkra a régi magyar nyelvű írásokból – s beavat minket oktatási módszerükbe is. Ugyanerről "faggattam" a világ más részein fellelhető intézetek képviselőit is. Remélem, hogy válaszaik hamarosan, s minél nagyobb számban megérkeznek. Magyarország eddig még nem szerepel a képzőhelyek között, s lemaradásunk van az egyetemi szintű grafológiaoktatás terén is. Fogjunk össze, mi tanuló és gyakorló grafológusok, és oktatóinkkal karöltve tegyünk lépéseket e cél érdekében.

Lássunk most egy kis statisztikát (Nigel Bradley adatai alapján):

Ország neve Személyes tréning Távoktatás Összesen
Argentína 1 1 2
Belgium 4 0 4
Brazília 0 1 0
Kanada 5 3 8
Egyesült Királyság 2 5 7
Franciaország 3 0 3
Izrael 1 0 1
Németország 0 1 1
Olaszország 17 1 18
Portugália 1 0 1
Spanyolország 1 1 2
USA 2 11 13

Körkérdést intéztem külföldi képzőhelyek vezetői felé. Azt tudakoltam tőlük, fontosnak ítélik-e a grafológusképzésben azokat a tantárgyakat, melyeket mi is tanulunk? Oktatják-e azokat, s milyen arányban? Oktatnak-e más tárgyat is?

Bizonyára Neked is van véleményed minderről. Akár most kezdted a tanulást, akár már a szakdolgozatodat készíted, te is benne élsz ebben a csodálatos világban. Vedd kezedbe a stúdiumot és mondd el nekem, mit ad/adott számodra például az Írásbiológia, a Mérés, az Analízis módszertan és így tovább…tantárgyról-tantárgyra. Hiányzik-e valami a sorból? Van-e, amit másképp csinálnál, ha rajtad múlna? Van miről beszélnünk. Te, aki most ismerkedsz a hurkokkal és Pophallal, és Te is, aki – még bátortalanul ugyan – de már önállóan próbálkozol szintézissel vagy akár életvezetési tanácsadással – kérlek, mondd el nekem, mit gondolsz mindezekről? Közös, vagy akár eltérő véleményünket, javaslatainkat gyűjtsük csokorba, hasonlítsuk össze mindezt más országok tapasztalataival. Légy partnerem e virtuális utazásban azért, hogy közös munkánk eredményét átnyújthassuk majd mindazoknak, akik a jövőben tanulják, és azoknak is, akik oktatják a grafológiát. Írj bátran, érdemes. Lehet, hogy gondolataid hozzájárulnak ahhoz, hogy hamarosan együtt üljünk az egyetemi padsorban. S ha majd visszalesünk a függönyön, büszkék legyünk az örökségre, amit hagytunk.

Gyulai Zsuzsanna