2018. december 10., Judit napja
Legyen ez a kezdőlapom!  

Lépfenés borítékok

Lépfene.....Anthrax...= baktérium által okozott akut, lázzal járó, súlyos lefolyású emberi és állati betegség, bejelentési kötelezettség alá esik. - írja az Egyetemes Lexikon (Officina Nova - Magyar Könyvklub) A "hétköznapi" ember valószínűleg sohasem keresgélte korábban e szómagyarázatot, hiszen szerencsére nem volt szükség rá. Sajnos mára már jól ismerjük mit is takar e világszerte rettegést, pánikot keltő betűsor. A grafológus azonban szakmai indíttatásból arra is kíváncsi, ugyan milyen személyiséggel bír e borzalom küldője?

A CNN hírtelevízió közölte az itt látható 2 Anthraxot tartalmazó borítékot, melyek címzettjei Tom Brokaw (New York) és Daschle szenátor (Washington D.C.) voltak.
2001. október 17-én délelőtt Bart Baggett amerikai grafológus analizálta a CNN televízió stúdiójában a két írást. Bart hozzájárult, hogy összefoglalóját lefordítsam, s a borítékokkal együtt az általam választott formában közzétegyem. Az eredeti, szerzői jogokkal védett anyag elolvasható Bart tollából angol nyelven a http://www.handwritingu.com/news/anthrax.html címen.
Elmondhatja véleményét, kérdezhet, s bármelyik anyag vagy ezek részletének bármilyen formában történő felhasználása előtt kérem, keressen meg.

Gyulai Zsuzsanna

(Forrás: http://www.handwritingu.com/news/anthrax.html)

A levelek elemzésének összefoglalása:

 1. A borítékok fiatal gyermek írásának látszatát akarják kelteni. Nem azok.
 2. A két borítékon szereplő írást feltehetően ugyanaz a személy készítette. Figyeljük csak meg a "2" számjegyeket az irányítószámokban. Kivételes! (Az eredetiek nélkül azonban nem lehetünk 100 %-ig biztosak ebben).
 3. Az írás lassú, szándékos. Írója leplezni akarja azonosságát - ezt sikerrel teszi. A normál írásban gyakran megmutatkozó tintafoltok és piszkos részek bűnös hajlandóságot, érzelmi irracionalitást jeleznek. Habár az azonosság kendőzésének szükségletében adott szövegkörnyezetet tekintve ezek az állítások nem lennének valósként elfogadhatók, de a borítékban lévő Anthraxot tekintve feltételezhetjük, hogy igaz.
 4. Nem tudjuk megmondani az író nemét, életpályáját, nemzetiségét, sem pedig bal- vagy jobbkezességét. (A grafológiai vizsgálat ezeket az adatokat egyetlen vizsgált írásnál sem tudja kimutatni - az adatokhoz úgy jutunk, hogy az írótól minden írásminta felvételekor megkérdezzük, ami jelen esetben a körülményeket tekintve nem lehetséges. - a fordító megjegyzése.)
 5. Az író rendkívül szenvedélyes (erre utal a kemény írás) az érzelmek, nem pedig a logika által szabályozott.
 6. Az író klinikai depressziótól, lehangoltságtól szenved vagy további, mérsékelt személyiségi problémák is jelen vannak mint például a kimerültség, a pesszimizmus és a cinizmus. Minden olyan írás, mely jobbra lefelé lejt a depresszió egyik jele. Sok öngyilkosságot elkövető embernél jelentkezik ez a lefelé lejtés, (sőt hangsúlyosan) a "búcsúleveleikben".
 7. Sok vonal (betűrész) található egy kissé túl messze az alapvonal alatt = ez a célok véghezvitelében való eltökéltség.
 8. Minden nagybetű az ÉN "falak mögé rejtésének" szükségét mutatja. Ez az írás nem hiteles kéztől származik, hanem azzal a szándékkal íródott, hogy a karaktert elrejtse, véletlenül se mutassa ki a belső ént. A nyomtatott betűk nem minden esetben jelentenek rossz vonásokat, de valóban elrejtik az egyén belső érzéseit.
 9. Egyenetlen alapvonal és egyenetlen középzóna méret jelzi a pontosság hiányát, de éppúgy a ügyetlenséget és a lehetséges érzelmi éretlenséget is. (A középzónát úgy képzeljük el, hogy pl. az "o" betűt vegyük alapul és az írás egészében mindenhol nézzük meg azonosságaikat vagy különbözőségeiket. Ez a megjegyzés nem pontos szakmailag, csak a jobb megértést segíti a nem grafológus olvasók számára - a fordító) Ez lehet az eredménye a megkísérelt gyerekes írásnak. Mindenesetre azt mondanám, hogy ez a személy érzelmileg nem stabil, nem rendelkezik túl nagy "érzelmi intelligenciával". Ez is mondhatnánk, gyerekes... érzelmileg éretlen.
 10. Az uralkodás. A t-áthúzások, amik lefelé lejtenek - a KONTROL SZÜKSÉGÉT mutatják. Ez a klasszikus t-áthúzás gyakran látható olyan embereknél, akik felelősek valamiért. Ez a jellemző vonás lehet jó vagy rossz, az adott személy intelligenciájától, etikájától függően.
 11. A nyomtatott betűk mindenhol jobbra lejtenek. Ezek általában negatív jellemzők, de lehetnek benne olyan jelek, amelyek a "tiszta érzelmi cselekvés" tendenciáját mutatják. A lendület azonban az érzelmekből és nem a logikából táplálkozik. Ez az érzelmi ráfordítás leginkább fogékonnyá tesz a rasszizmusra, továbbá a kriminalizmus gyűlöletére. (Bart Baggett honlapján egyebek mellett további érdekességek is olvashatók angol nyelven ezekről a vonásokról.)
 12. Az FBI nehéz idők elé néz amikor meg kell állapítania ezeknek a borítékoknak a hiteles íróját. Ezeknek a nyomtatott betűknek az összehasonlítása bármely gyanusított betűihez - rendkívül bonyolult. A John Benet Ramsey esetre emlékeztet, amikor a "váltságdíj-levél" szándékosan nyomtatott betűvel íródott a rendőrség félrevezetése okán. Így tehát az ilyen betűk esetében nehéz ügy az író megtalálása.

Gyulai Zsuzsanna